Hva er inkasso?

Når du ikke betaler en regning i tide, og du har fått flere påminnelser om betaling, går den til inkasso. Dette er noe du bør unngå for enhver pris, da det er svært fordyrende og i de fleste tilfeller helt unødvendig. 

Kort forklart er inkasso er oppfølging av ubetalte regninger frem til de blir betalt. Har du kontroll på økonomien og gode rutiner, er det som regel enkelt å unngå inkasso. Men i noen perioder kan utgiftene bli høyere enn inntektene, eller en regning kan rett og slett bli glemt.

Dersom du oppdager en regning som har gått langt over forfallsdato, betal den så raskt som mulig – det er alltid bedre å betale enn å la være. Hvis du isteden velger å ikke betale, er det uunngåelig at følgende vil skje om du lar regningen ligge: 

Hva er saksgangen i en inkasso?

Heldigvis går ikke en ubetalt regning til inkasso dagen etter forfall. Hvis du får en regning som ikke betales, får du først en purring med gebyr. Om du ikke betaler denne kommer inkassovarselet, som har noen krav for at det skal være gyldig: Det må være skriftlig, fristen for det opprinnelige kravet må være utløpt og du skal ha en betalingsfrist på minst 14 dager. Dersom du ikke betaler innen den nye fristen, går hele kravet til inkasso og du får en skriftlig betalingsoppfordring. 

Hvis du ikke betaler inkassokravet, kommer saken etter hvert til namsmannen – som kan be om tvangsinndrivelse. Da kan du få betalingsanmerkning, og den fjernes ikke før du har gjort opp for deg. Om du ikke gjør opp for deg står betalingsanmerkningen i ditt navn i fire år, hvilket gjør det vanskelig eller umulig å få lån, forsikringer og mobilabonnement. I tillegg kan du få trekk i lønn og trygd, og gjenstander og eiendom kan tvangsselges. 

Hva gjør jeg hvis jeg har fått inkasso?

Du bør enkelt og greit kontakte kreditoren og inkassoselskapet før det går så langt. Det er ikke flaut, og de setter pris på at du viser vilje til å gjøre opp for deg. Som regel hjelper de deg med å finne en løsning, gjerne i form av en nedbetalingsplan dere setter opp sammen. 

Hva gjør jeg hvis jeg er uenig i inkassokravet?

Om det skjer, bør du med en gang kontakte kreditoren og inkassoselskapet. Sørg for å dokumentere navn og samtaler, og ta kopier av eposter og brev. 

Dersom du bestrider kravet og det viser seg å ikke være grunnløst, blir dette sett på som omtvistet. Det betyr at da kan ikke kravet drives inn gjennom inkasso, men isteden bli behandlet i forliksrådet for en rettslig avgjørelse.

Sliter du med inkassogjeld?

Om det er vanskelig for deg å betale inkassogjeld, kan du søke om refinansiering. Det kan også hjelpe deg med å slette eventuelle betalingsanmerkninger. Refinansiering er spesielt smart dersom du har mange forbrukslån og kredittkort, som både har høye renter og mange gebyrer. Det er fordi du som regel vil få en lavere rentesats, og dermed kan betale gjelden din raskere. 

Gode tips for å unngå inkasso er å få oversikt, ha en bufferkonto, planlegge kjøpene dine, ikke handle for mer enn du har råd til – og betale regningene dine med en gang du får dem.