BSU-sparing: Alt du trenger å vite

Du vet sikkert en del om BSU, men garantert ikke alt. Her er svar på alle spørsmålene du har om BSU sparing.

For de fleste er BSU første skrittet mot det å møte statens krav om 15 % egenkapital ved boligkjøp. Med en grunnleggende innføring i BSU, blir det kanskje litt enklere for deg å nå boligdrømmen. 

Hvor mye kan jeg spare i BSU?

En BSU-konto har ingen bindingstid eller krav til sparing, du står fritt til å bestemme selv. Du kan imidlertid spare inntil 25 000 kroner i året, og det totale sparebeløpet er 300 000 kroner. 

Ønsker du å spare jevnt må du sette av omtrent 2084 kroner i måneden. Det lønner seg å starte tidlig med BSU-sparingen, for det tar 12 år å spare seg opp til den totale BSU-kvoten – og det er hvis du fyller kontoen til BSU-maksgrensen hvert år. 

Husk at du bare kan opprette BSU-konto én gang, og at avtalen må være på plass før du går til anskaffelse av bolig.

Hva har rentene å si for BSU-sparingen?

En BSU-konto gir deg bankens beste rente fra aller første krone du setter inn. Ofte er BSU-rentene flere ganger bedre enn rentene på andre sparekontoer, og fordi du sparer i mange år vil det gi deg høye renteinntekter. Derfor lønner det seg også å sette over så mye du kan tidlig på året, slik at rentene gir enda høyere avkastning.

Noen banker tilbyr dobbel rente det første året. Husk å sjekke hvor god rente du får i banken din, for det er fullt mulig å flytte kontoen til en bank som gir deg bedre rente. Bruk gjerne Finansportalens verktøy for å se hvilke banker som har markedets beste BSU-rente. Her kan du også sammenligne renter mellom ulike banker. 

Er det noen aldersgrense for BSU-sparing?

Det finnes ingen nedre aldersgrense, men likevel har alder noe å si for sparing i BSU. Du bør ha en skattbar inntekt for å kunne få mest mulig fordeler, og det gjelder de færreste under 18 år.

De fleste banker sier derfor at BSU er for dem mellom 18 og 34 år. Husk at du bare kan spare til og med det året du fyller 33 år. Du beholder BSU-renten frem til den første dagen i måneden du fyller 34, og da setter de fleste banker ned renten tilsvarende en vanlig sparekonto.

Kan man lage en BSU-konto for barn? Les her.

Hva kan jeg få i skattefradrag?

Dersom du har en skattbar inntekt har du krav på 20 % skattefradrag av innbetalt beløp dette året. Du må la pengene stå over nyttår for at du skal få penger tilbake på skatten året etter. Sparer du maksbeløpet på 25 000 får du hele 5000 kroner ekstra. 

Les mer om skattefradrag BSU-sparingen kan gi deg.

Hva bør jeg vite om uttak fra BSU?

BSU-sparing er låst til bolig. Både penger og opptjente renter må brukes til å kjøpe bolig eller til å nedbetale boliglån. Du kan ikke bruke BSU-pengene til for eksempel oppussing av hjemmet. Gjør du uttak fra BSU for å bruke pengene til noe annet kan du risikere å måtte tilbakebetale det du har fått i skattefradrag, samt at kontoen avsluttes. 

Men pengene du har spart inneværende år er disponible frem til 31. desember. Disse kan du altså ta ut uten at det får konsekvenser. De rentene du får etter at du har fylt 34 år kan du også ta ut og bruke til det du vil. 

Er det flere fordeler med BSU-sparingen?

I tillegg til at BSU er den beste måten å spare langsiktig til bolig på, vil jevn sparing gi deg gode økonomiske vaner. Det vil også komme godt med når du skal søke boliglån i banken, fordi det viser at du både er sparevillig og en troverdig låntaker. Det øker rett og slett sjansene dine for å kunne kjøpe deg en egen bolig.

Les mer om de syv fordelene med BSU-kontoen.

Finnes det noen ulemper med BSU-sparing?

For noen kan det virke som en ulempe at pengene er låst til bolig, spesielt hvis det frister å bruke dem på noe annet. Men det er jo nettopp det som er poenget med BSU-sparing – at du skal få et forsprang til egenkapital. 

Noen synes også det er vanskelig å spare maksbeløpene for å få mest mulig ut av ordningen. Samtidig mener andre at beløpsgrensene er for lave. Men uansett hvordan du vrir og vender på det, er det flest fordeler med BSU-sparing.