Eff. rente 30,33 %,
15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 717 kr. Totalt 16 717 kr.
Slik setter du opp et familiebudsjett
Det er ingen tvil om at god planlegging gir kontroll – og nettopp det er nøkkelen til en forutsigbar økonomi. Det er heller ikke slik at kun de med dårlig råd trenger et budsjett. Dette er våre beste tips til å sette opp familiebudsjett.
Et familiebudsjett er en plan der du setter opp inntekten i familien opp mot alle utgifter og gjeld. For noen er det et helt nødvendig middel for å ha oversikt over privatøkonomien, mens andre ikke trenger det like mye – likevel vil de fleste ha nytte av å lage et.
Husk at et budsjett blir aldri mer nøyaktig enn du lager det. Det kan ofte være litt tidkrevende, så sett av god tid til å sette opp familiebudsjettet. Det er absolutt ikke vanskelig, men den lille investeringen av tid, betaler seg tilbake.
Har du mange dyre smålån, kan du lese mer om refinansiering her.
Få god oversikt
Før du i det hele tatt starter prosessen med å lage familiebudsjett, er det lurt å samle oversikt over alle inntekter og utgifter. Samle derfor sammen lønnsslipper, kontoutskrifter og kvitteringer som er tilgjengelige.
Ved å benytte deg av nettbanken kan du laste ned kontoutskrifter over det private forbruket. Bruker du eFaktura eller AvtaleGiro vil du også få en oversikt over regninger du betaler. Vær oppmerksom på at denne oversikten ikke holder for å sette opp nøyaktig budsjett. Deler du og ektefellen eller samboeren din på utgiftene, må dere hente tall fra begge nettbankene deres. Husk også siste bevegelser for kredittkortet, dersom dere bruker det når dere handler.
Slik setter du opp familiebudsjettet
Når du har fått oversikt over inntektene i husstanden, kan du begynne å gruppere utgiftene. Det er vanlig å dele det opp i tre kategorier:
-
Faste utgifter – Inkluder alle boutgifter i denne posten, som strøm, leiekostnader, fellesutgifter. Innunder her faller også renter og avdrag på lån, transportutgifter, forsikringer, mobilutgifter, offentlig avgifter, NRK-lisens. Selv om det er en fast utgift kan den likevel variere. Lån kan for eksempel endre rente.
-
Delvis påvirkelige utgifter – Dagligvarer som mat, klær, drivstoff og vedlikehold av bolig, er eksempler på delvis påvirkelige utgifter. Alle disse utgiftene kan variere i sum, men er ikke til å komme helt utenom.
-
Variable utgifter – Denne posten omhandler ferie, hobby og fritid, husholdningsartikler og andre ting du har kontroll over selv. Hva som går innunder denne kategorien må du tilpasse din og familiens situasjon.
Det finnes mange ulike verktøy for å sette opp et familiebudsjett, og ikke minst bruke det. Du trenger ikke nødvendigvis penn og papir for å lage det. På datamaskinen din kan du bruke et regneark i Excel der du plotter inn alle punktene, eller du kan finne en ferdiglaget mal på nettet som gjør det enklere og mindre tidkrevende å sette opp budsjettet.
Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har utviklet en budsjettkalkulator som kan gi en pekepinn på hvordan du kan holde orden i økonomien. I budsjettkalkulatoren skriver du kjønn og alder på familiens medlemmer, inntekt, om dere har bil, om dere betaler for barnehage og eventuelt SFO. Deretter vil du få et forslag til budsjett med utgangspunkt i opplysningen du oppga. De inneholder ikke utgifter til husleie og boliglån, så dette må du føye til selv.
Hold familiebudsjettet oppdatert
Du lager budsjettet for din egen og familiens del, så det vil lønne seg å være ærlig med seg selv når budsjettet settes opp. Har du husket å legge ved alle de faste kostnadene som går til bil, eller er du sikker på at familien ikke bruker mer penger på klær enn det du har satt opp? Så fort du ser at du bruker mer eller mindre på enkelte poster, bør du gjøre om tallene. Vær så nøyaktig som mulig, og hold budsjettet oppdatert med de egentlig inntektene og utgiftene.
Så fort du merker at utgiftene på det jevne er høyere enn inntektene, om det så går i null eller minus, bør du iverksette en snuoperasjon for å få privatøkonomien på rett kurs igjen. Ved å allerede nå begynne å tenke over hvilke poster du kan kutte ned på slik at du sitter igjen med et månedlig overskudd, kan du være føre var.
Husk også at det alltid vil lønne seg å ha en buffer i tilfelle uforutsette utgifter skulle dukke opp: Vaskemaskinen kan bli ødelagt, bilen må på verksted eller avgifter øker.
Hvorfor bør du lage familiebudsjett?
Den største nytteverdien med et familiebudsjett er at det er et godt hjelpemiddel til å prioritere riktig. Har dere planlagt en dyr familieferie? Eller kanskje dere har tenkt tanken på å kjøpe en hytte som dere kan kose dere på i ferier? Et familiebudsjett vil da kunne fortelle hva dere kan nedprioritere, når dere har muligheten til å sette penger til side og spare til det dere ønsker å kjøpe. Når dere først skal på ferie kan det også være nyttig med et feriebudsjett for å sikre at ferien ikke går i spinn.
Få flere gode tips til hvordan du kan sette opp budsjett til reisen her.
Med en stram økonomi er det enda viktigere å prioritere riktig. Når alle regninger betales, kan det være lite rom for annet enn de faste utgiftene. Har man lite å rutte med, kan man komme bakpå i en slik situasjon – og det kan være vanskelig å hente seg inn igjen. Et familiebudsjett vil hjelpe med å bevare kontroll over økonomien.
Når du får en fullstendig oversikt over familieøkonomien, er det også veldig enkelt å se hvilke utgifter som ikke er så viktige og kan kuttes ned på. Disse pengene kan brukes til viktigere ting, eller settes av til sparing. Som konklusjon kan vi si:
-
Familiebudsjett kan være et middel til å prioritere riktig
-
Familiebudsjett kan være et middel for å se hva du har råd til
-
Familiebudsjett kan vise et riktigere bilde av pengene går til
-
Familiebudsjett kan vise hvor mye dere har muligheten til å spare
-
Familiebudsjett kan vise utgifter som kan reduseres, eventuelt kuttes helt ut
Spar smart med kredittkort
Når du setter opp et familiebudsjett er det godt å vite du kan spare penger på å handle inn til familien. Med kredittkortet fra re:member får du tilgang til fordelsprogrammet re:member reward hvor du får opptil 20% rabatt i over 200 nettbutikker.