
200 000 kr o/ 5 år nom. rente 11,89 % / Eff. 12,74 %. Kostnad 67 265 kr. Totalt 267 265 kr.
Tips til å pusse opp et lite bad
Små rom krever smarte løsninger for å kunne utnytte plassen best mulig, noe som kanskje særlig gjelder baderommet. Her får du en innføring i hva du bør tenke på når du skal begynne med oppussing av lite bad.
Et baderom skal gjerne romme mye - innredning, servant, dusj, toalett og vaskemaskin. Med lite plass kan du stå overfor en utfordring, men med smarte og kreative løsninger får du et bad som er tilpasset dine behov og ønsker.
La deg inspirere av re:member sine tips til oppussing av et lite bad.
Kreative løsninger til badet
Det finnes flust av gode løsninger for å utnytte plassen på små bad. Forhører du deg med forhandlere og sertifiserte fagfolk kan du få god hjelp og rådgivning til hva som passer best på akkurat ditt bad. Simen Hozori, daglig leder i Vinderen Rør, vet råd.
– Du vil for eksempel spare gulvplass med et vegghengt toalett. Istedenfor en støvhylle over toalettet, kan det være bedre å sette opp et skap med speil på. Strekk det gjerne helt opp til taket - det ser ofte penere ut, sier han.
Vinderen Rør er en medlemsbedrift av rørleggerkjeden Rørkjøp, som har en nettbutikk med stort utvalg av baderomsutstyr, fra servanter til møbler og annet tilbehør.
Smarte knep for større romfølelse
Når du skal pusse opp et lite bad skal det ikke bare organiseres godt, men det skal jo også se pent ut. Holder du innredningen enkel og sørger for at det ikke tar for mye plass, vil badet virke mindre rotete. I tillegg finnes det en del smarte triks som du kanskje ikke vet om.
Du får blant annet kjøpt dusjdører som kan skyves inntil veggen når de ikke er i bruk, og et generelt godt tips er å utnytte høyden for å få mer oppbevaringsplass.
– Det finnes dører med et ledd i midten, som gjør det lettere å gå inn og ut av badet. Og selv om badet ditt er lite kan du få inn en veldig smal vaskemaskin. Vi hjelper deg uansett med å finne en løsning som fungerer bra.
Små rom virker både større og luftigere med lyse farger. Lar du fliser, gulv og innredning gå ton-i-ton, vil også dette øke romfølelsen. Riktig belysning vil bidra til å forsterke den effekten.
Kostnader ved å pusse opp lite bad
Det kan være lurt å ha en formening om farger, design, materialer og utseende allerede før du kontakter håndverkere som skal ta seg av den største jobben. Da slipper du at dette inngår i prisen. Men husk for all del en kontrakt mellom deg og håndverkeren, så unngår du trøbbel senere.
Det er ikke nødvendigvis så mye billigere å friske opp et lite bad, enn å for eksempel pusse opp et gammelt bad.
– Det er faktisk slik at kvadratmeterprisen øker jo mindre badet er. Selve jobben varierer ikke så mye, for den må gjøres uansett. Forskjellen ligger i materialene, for eksempel hvor mye flis som skal legges, sier Simen.
Dette er fordi større partier gir lavere pris per kvadratmeter, så jo større rommet er - desto mindre blir totalsummen.
Vurderer du å gjøre noe selv når du pusser opp badet, må du vite at store elementer som membran, strøm og rør må overlates til sertifiserte håndverkere. Overflatearbeid i form av flislegging og silikonering kan du gjøre på egen hånd, men er du usikker på området er det best å overlate hele jobben til noen som kan det.
Sørg for at du får dokumentasjon på forvaltning, drift og vedlikehold - såkalt FDV-dokumentasjon - fra de som har bygget badet ditt. Da er det håndverkerne, og ikke du, som står ansvarlig for eventuelle feil og mangler som dukker opp.
Lån til oppussingen
Selv et lite bad kan fort bli dyrt å pusse opp. Da kan det være fint å vite at en løsning kan være å ta opp et forbrukslån for å dekke noe av kostnadene. Du kan låne fra 10 000 til 350 000 kroner, og velger selv om du vil låne til å pusse opp hele badet, eller bare til å fikse mindre ting som innredning. Bruk lånekalkulatoren for å se hvor mye du kan låne, og søk om et forbrukslån i dag. Lykke til med oppussingen!