kredittkort-forbrukslan5.jpg

re:member forbrukslån

220 000 kr o/ 5 år nom. rente 9,95 % / Eff. 11,17 %.
Kostnad 64 606 kr. Totalt 284 606 kr.

Slik pusser du opp badet ditt

Mange opplever at baderomstabbene står i kø etter at oppussingen er ferdig. Sørg for å få et bad du kan være fornøyd med i mange år fremover ved å følge re:member sine tips til oppussing av badet.

Badet er noe av det som koster aller mest å gjøre noe med i boligen, men det er nettopp derfor det lønner seg å investere ordentlig når du skal sette i gang med prosjekt: oppussing bad. Velger du raske og billige snarveier risikerer du enda større kostnader på grunn av skader og slett arbeid.

Gjør det riktig for å sikre deg et bad du kan trives med i lang tid.

Forskrifter må følges

Ettersom det er ekstra strenge krav til tetthet og profesjonalitet når det gjelder bad, er det særdeles viktig at de tekniske kravene til byggverk, TEK10, følges etter punkt og prikke. I følge regelverket skal store deler av arbeidet utføres av håndverkere og sakkyndige.

– Det er kun de forskriftene som ligger til grunn, og disse må vi følge - uten unntak, sier Simen Hozori, daglig leder i Vinderen Rør, en medlemsbedrift av rørleggerkjeden Rørkjøp.

Simen Hozori Rørkjøp

Det er blant annet et krav at et godkjent firma skal gjøre membranarbeidet slik at de påtar seg ansvar for tettheten på badet.

– Håndverkere ønsker ikke at kunden skal utføre oppbyggingen av et nytt bad, for det er viktig at konstruksjonen gjøres riktig. Det du kan gjøre selv er ting som å fjerne alt avfall, rive badet og gjøre det du kan slik at det er klart for håndverkerne.

Oppussing av lite bad

Du har kanskje et veldig lite bad du ikke helt vet hvordan du skal løse? Heldigvis finnes det mange smarte og kreative løsninger som utnytter den lille plassen på best mulig måte. Frigjør gulvplass med et vegghengt toalett, kjøp dusjkabinett med dører som går innover og hold deg til lyse farger - det øker nemlig romfølelsen. Les mer om å pusse opp et lite bad her.

Oppussing av gammelt bad

Bor du i en eldre bolig med et gammelt bad, kan oppussingen bli mye mer omfattende. Vann- og avløpsrør, sluk og klosett må kanskje byttes ut. Er det i tillegg mange år siden det ble gjort noe på badet må det også sjekkes for sopp og råte. Skadene ligger nemlig der du ikke ser de - bak veggene. Les mer om hva du bør vite om å pusse opp et gammelt bad.

Oppussing bad

Dette kan du gjøre selv når du pusser opp badet

Mange ønsker å gjøre ting selv for å spare kostnade. Men du er nødt til å la håndverkere ta seg av alt som er av rør, strøm og membran - eller fuktsperre. Privatpersoner som gjør slikt arbeid selv står ansvarlige for feil og mangler, og risikerer store erstatningskrav. Overflatearbeid er blant det du faktisk kan fikse selv uten å få problemer. Les mer om hvordan du pusser opp badet selv.

Fast pris på håndverkere

Skal du totalrenovere badet, må du regne med at prisen blir på rundt 200-250 000 kroner for et gjennomsnittsbad på en størrelse rundt fire til fem kvadratmeter. Vinderen Rør opererer helst med faste priser for å møte kundens forventninger.

– Vi har faste priser i over 90 prosent av oppdragene. Dette prøver vi alltid å holde, med mindre kundene har veldig uvanlige krav.

Uplanlagte utgifter kan oppstå, oftest som en konsekvens av at folk har gjort en del ting selv - og har gjort det feil.

– Det kan forekomme skjulte feil og mangler. Hvis vi for eksempel bryter opp et gammelt gulv som ikke har vært tett på lenge, må kanskje bjelkelaget byttes ut fordi det har råtnet. Da blir det naturligvis tilleggskostnader, men det skjer ytterst sjelden.

Få riktig dokumentasjon

Simen anbefaler å legge oppussingen av badet fra januar og frem til sommerferien. Da kan det være lettere å få tiden til å gå opp - for alle parter.

– Fra august til jul er det alltid sprengt på kapasitet hos de fleste i bransjen, så unngå denne perioden hvis du kan.

Noe av det aller viktigste du må huske på når du skal pusse opp badet, er å få dokumentasjon fra håndverkerne på at jobben er riktig utført av kvalifiserte fagfolk. Dette tilsier bevisføring på forvaltning, drift og vedlikehold i byggeprosessen, såkalt FDV-dokumentasjon.

Med ordentlige papirer slipper du å stå ansvarlig for feil og mangler ved et eventuelt boligsalg. En teknisk tilstandsanalyse, kalt NS 3600, definerer standarden på disse dokumentasjonskravene og forenkler prosessen for de sakkyndige. Husk også at du bør skrive en kontrakt med håndverkerne, slik at du har en oversikt over utgiftene og at arbeidet blir utført som avtalt.

Uansett hva slags bad som er utgangspunktet for oppussingen, er drømmebadet ditt oppnåelig. La deg inspirere av re:member sine tips og begynn planleggingen i dag.

Få hjelp til finansieringen

Med et forbrukslån fra re:member kan du begynne planleggingen av oppussingen. Du kan låne fra 10 000 til 350 000 kroner, og det stilles ikke krav til sikkerhet. Bruk lånekalkulatoren for å se hvor mye du kan låne, og søk om et forbrukslån her.