kredittkort-forbrukslan18.jpg

re:member forbrukslån

200 000 kr o/ 5 år nom. rente 11,89 % / Eff. 12,74 %. Kostnad 67 265 kr. Totalt 267 265 kr.

Dette må du vite om å pusse opp gammelt bad

Har du planer om å pusse opp et gammelt bad? Da kan jobben være mer omfattende enn du kanskje tror, og det er en del ting du må ta høyde for. re:member gir deg ekspertrådene du bør vite om.

De fleste vet at oppussing av bad både er kostbart og tidkrevende, men dessverre finnes det ingen snarveier for å gjøre dette på en lettvint måte. Og uansett om du bor i et gammelt hus eller en eldre blokkleilighet vil oppgradering av badet være en stor jobb. Men det er som regel verdt det!

I tillegg til å velge det utseendet og designet du ønsker på badet, er det flere andre ting du også må passe på. Og det er de usynlige detaljene som er viktigst - nemlig det som skjer bak flisene.

Oppussing av gammelt bad

Når du skal pusse opp et gamle bad bør du begynne med å få en befaring av en fagmann.

– Det første du må vite når du skal pusse opp et gammelt bad, er om det er sopp og råte bak veggen. Dette er veldig viktig, sier Simen Hozori i Vinderen Rør, en medlemsbedrift av rørleggerkjeden Rørkjøp.

Simen Hozori i Vinderen Rør

For dessverre er det slik at altfor mange norske bad har forekomst av fuktskader etter dårlig utførte jobber. Dette utvikler seg fort til sopp og råte, noe som ikke bare kan føre til høye regninger, men som også kan være helsefarlig. Fuktskader i boligen skaper nemlig et dårlig inneklima. Visste du at det i tillegg øker risikoen betraktelig for at små barn utvikler astma?

Simen understreker viktigheten av å velge seriøse aktører og sertifiserte håndverkere som sørger for å pusse opp badet ditt ordentlig.

– Det finnes en del useriøse firmaer som legger flis oppå flis uten å sjekke om det er fuktskader. Sopp og råte, som særlig befinner seg på gamle bad, er viktig å fjerne slik at man kan begynne på nytt med helt nye materialer.

Oppussing gammelt bad

 

Riktig dokumentasjon på oppussingen

Blir ditt gamle bad pusset opp på en dårlig utført måte kan det oppstå trøbbel senere. Ikke bare kan du få uventede høye regninger i ettertid, men problemene kan også overføres til andre som eventuelt kjøper boligen etter deg.

– Det største problemet er unge folk som kjøper dette fordi badet ser fint ut, men så må det rives etter kort tid bare fordi noen har tatt en snarvei, forteller Simen.

Husk derfor å be om bevisføring fra fagfolkene, det som kalles FDV-dokumentasjon. Dette står for forvaltning, drift og vedlikehold, og gjør at du slipper å stå ansvarlig for eventuelle feil.

Men det er ikke bare useriøse håndverkere som er årsaken til fuktskader på badet. Naturlig slitasje og levetid på elementer som vannrør, avløpsrør, sluk, klosett og vaskemaskin spiller også inn, og må byttes ut før det blir lekkasje. Mange er dessuten heller ikke nøye nok med membranen, noe som nesten garantert vil føre til fuktskader på sikt.

Vær klar over at bytte av sluk i en blokkleilighet er søknadspliktig fordi sluket ligger på brannskillet der grensen til naboen går. Dette gjelder derimot ikke i en enebolig.

Pusse opp

Dette må du bytte ut

Har du et virkelig gammelt bad med kobber i veggene, bør alt fjernes og byttes ut. Kobberrør er nemlig mer utsatt for irr, og dermed også vannlekkasje.

– Men er det rør i rør, har badet i hvert fall ti års levetid. Uansett er det viktig at du får en fagmann til å sjekke hvordan tilstanden er, og hvor omfattende jobben vil bli.  

Hvis alt må byttes ut blir kostnadene naturligvis større, men til gjengjeld får du et bad som kommer til å vare i mange år fremover. Likevel forblir kostnadene stort sett det samme for oppussing av et gammelt bad som hvis du skal pusse opp et lite bad. Også varmekablene bør sjekkes slik at du slipper uventede kostnader. 

– Er varmekablene over 15 år gamle, må de byttes ut. Pusser du opp uten å bytte og det ryker i fremtiden, må både gulvet og membranen rives opp igjen, sier Simen.

Riktig hjelp til oppussing

Byggereglene tilsier at du kan pusse opp våtrom på eget ansvar, men forsikringer dekker vanligvis ikke skader du selv er ansvarlig for. Derfor anbefales det at du overlater jobben til proffene. Husk å tegne en kontrakt med håndverkerne, så du unngår ubehagelige overraskelser. Det er likevel noe du kan gjøre selv når du skal pusse opp et gammelt bad, som overflatearbeid og rivning.

Trenger du finansiell hjelp til oppussingen?

Hvis du skal pusse opp et gammelt bad kan det fort bli dyrt, men et forbrukslån fra re:member kan hjelpe deg litt på vei. Bruk lånekalkulatoren vår til å finne ut hvor mye lånet vil koste deg. Du kan låne fra 10 000 til 350 000 kroner, og velger selv om du vil ta opp lån som dekker alle kostnadene forbundet med oppussingen, eller kun deler av kostnadene. Hvilket beløp og rente du får beror på en individuell kredittvurdering. Her kan du søke om et forbrukslån.