kjope-bruktbil.jpg

re:member forbrukslån

220 000 kr o/ 5 år nom. rente 9,95 % / Eff. 11,17 %.
Kostnad 64 606 kr. Totalt 284 606 kr.

Kjøpe bruktbil? Dette må du tenke på

Å kjøpe bil kan være komplisert, uansett om du har kjøpt flere biler tidligere eller om du skal kjøpe din første bil. Det er spesielt mye å tenke på når du skal kjøpe bruktbil. Dette er våre beste tips til å unngå feller, og sikre et godt kjøp.

Det holder ikke kun å vite hvor mye penger du vil bruke når du skal kjøpe bil, eller om den skal kjøpes fra en forhandler eller privatperson. Er du i markedet etter bruktbil, er det viktig med grunnleggende kunnskaper om hva du bør se etter. Det kan være komplisert, samt litt for mye å huske på – derfor er det lurt å gjøre hjemmeleksa grundig. Her finner du en sjekkliste så du trygt kan kjøpe bruktbil på egen hånd.

Se alle våre artikler med motor- og biltips her.

Sjekkliste når du skal kjøpe bruktbil

Uansett om du skal kjøpe en bil til 20 000 kroner eller 200 000 kroner, bør alt virke som det skal. Det er klart at en rimelig bruktbil skal kjennes brukt ut, men den bør fortsatt fungere. En dyrere og nyere bil skal ha litt av nybilfølelsen igjen. Dersom bilen er ren og ryddig kan det tyde på at eieren har tatt godt vare på bilen.

Dette er viktig å sjekke uavhengig om du kjøper av en forhandler eller en privatperson:

  • Årsavgift – Hør med selger om alle avgifter er betalt, og spesielt er årsavgiften viktig. Dersom den ikke er det, bør dere avtale hvem som gjør dette.

  • Undersøk eierforhold – Vær sikker på at bilen er registrert i selgerens navn. Sjekk gjerne selgerens legitimasjon og om det samsvarer med eieren i vognkortet. Dersom den ikke er det, bør det være en god forklaring på dette. Du kan nemlig risikere å tape både bilen og pengene om du betaler til en som ikke eier bilen.

  • Undersøk bilens kilometerstand – Les av om kilometerteller samsvarer med det som er oppgitt i annonsen. For å forsikre deg at dette stemmer, kan du be om serviceheftet og se bilens kilometerstand etter hver EU-kontroll. Dersom selger ikke gir servicehefte, kan du be om annen dokumentasjon, som for eksempel kontrollsedler. Får du ikke det heller, kan du kontakte Vegvesenet og be dem oppgi siste kilometerstand.

  • Spør om bilen har vært utsatt for kollisjon og skader – Forhør deg med eier om bilen har vært på reparasjon grunnet kollisjon eller større skader, og hvordan det ble reparert.

  • Sjekk om bilen er rustfri – Ofte oppgir selgere i annonser at bruktbilen er rustfri, men du burde likevel ta en sjekk. Se etter lekkasje og rust under bilen, opphenget til drivstofftanken, eksosanlegg, bremserør og under hjulbuer. Løft også mattene i bilen for å avdekke om det er rust der.

  • Gi dekkene grundig inspeksjon – Dekkene er bilens viktigste kontakt med omverden, og det er derfor viktig med en grundig sjekk. Hvor slitt er dekkene? Ujevn slitasje kan tyde på feil med forstilling eller hjuloppheng. Er mønsterdybden god nok? Og hva med luftnivået? Følger det både med sommer- og vinterdekk?

  • Sjekk alt elektrisk – Gå nøye gjennom alt elektronisk med selger. Her bør dere gå gjennom samtlige knapper, vifte, motoriserte speil, varme i seter og vinduer, GPS, klimaanlegg, blinklys, fjernlys. Dersom bilen har regnsensor kan du skvette vann på utsiden for å sjekke om det fungerer som det skal. Den ligger ved frontrutens speil.  

Prøvekjør bruktbilen før kjøp

På papiret kan bilen virke i topp stand, men det anbefales likevel at du prøvekjører bruktbilen før du kjøper den. Da kan du virkelig sjekke hvilken teknisk tilstand den er i. Dersom du ikke er så erfaren med biler kan det i tillegg lønne seg å ta den med til et verksted for å få en tilstandsrapport – som eventuelt vil avdekke feil som ikke oppdages når du ser bilen eller prøvekjører den.

Ved prøvekjøring bør du se etter følgende:

  • Motor – starter den uten problemer?

  • Clutch – virker den uten å slure?

  • Gir – byttes girene smidig opp og ned under kjøring uten at det forekommer ulyder? Dersom det er automatgir må du sjekke at den girer uten noen rykk. Trå gassen i bånn for å kontrollere nedgiring ved akselerasjon. Du må også sjekke om giret hopper ut ved brå nedbremsing av motor. Det sjekkes ved å slippe gassen brått et par ganger.

  • Bremser – tar bremsene likt? Prøv dem flere ganger. Dersom bilen trekker til en av sidene, vil det si at de bremser ujevnt.

  • ABS – virker ABS-bremsen som det skal? Dette finner du ut av om du trår hardt. I dette tilfellet skal ikke bremsene blokkere.

  • Håndbremser – fungerer den som den skal? Sjekk om den holder i en bakke.

  • Ratt – hold forsiktig i rattet mens du kjører med lav hastighet. Holder bilen stø kurs?

  • Klima – fungerer klimaanlegg, varme– og ventilasjonsanlegg normalt? Sjekk også at varmesetene fungerer, og varmetråder i bakruten.

  • Vinduspussere – fungerer de både foran og bak?

  • 4x4 – dersom bilen har 4-hjulstrekk må du sjekke om det fungerer som det skal.

  • Elektroniske hjelpemidler – Sjekk at alle hjelpemidler som for eksempel antispinn og ESP fungerer.

Viktig å huske ved kjøp av bruktbil

Før du bestemmer deg for å kjøpe en bruktbil, er det flere ting som må være på plass. Det holder nemlig ikke bare at du har sett på bilen, prøvekjørt den og bestemt deg for at dette blir din nye bil.

  • Sjekk at bilen er fri for heftelser – det vil si at det ikke en bank eller annen utlåner som har pant i bilen. Alle gamle lån må gjøres opp før salg av bilen. Dersom det ikke skjer kan banken kreve tvangssalg om lånet misligholdes. Og dette er helt uavhengig hvem som er eieren av bilen.

  • Sjekk at bilen er EU-godkjent – EU-kontroll, også kjent som periodisk kjøretøykontroll er den eneste obligatoriske kontrollen av biler her i Norge. Den må gjennomføres for å tilfredsstille sikkerhetskrav for å få lov til å rulle på veien. Dette er ikke det samme som en NAF-test. Den er mer omfattende, og vil fortelle om den tekniske kvaliteten på bilen. Ved å forlange at bilen går gjennom NAF-test før du kjøper den, kan eventuelt spare deg for store kostnader og mye irritasjon.  

  • Sjekk at bilen har vært på service jevnlig – Forhør deg med selger om bilen har vært på service jevnlig, og om det har blitt skiftet ut vesentlige deler utover det som skiftes på rutineservice.

  • Sjekk at alle nøkler følger med – Det har skjedd at svindlere har benyttet seg av å kun gi én nøkkel for deretter å hente bilen med den andre. Vær derfor sikker på at du får med samtlige nøkler, og at de fungerer i alle låser.

Innsending av dokumentasjon

Når dere har blitt enige om pris og du har bestemt deg for å kjøpe bilen, må viktig dokumentasjon sendes inn. Det er to dokumenter som skal sendes til Statens Vegvesen.

  • For å registrere skifte av eier, må salgsmelding fylles ut. Både selger og kjøper må skrive under på samme salgsmelding. Den kan lastes ned fra Statens vegvesen.  

  • Vognkort del 1 skal ligge i bilen. Del 2 skal fylles ut og sendes eller leveres inn til nærmeste trafikkstasjon. Det er tidligere eier som har ansvaret for å gjøre dette så snart som mulig.

Det er ingen angrefrist når du kjøper bruktbil av en privatperson, men du kan prøve å få med en angrerett i avtalen før du signerer. Merk deg også at dersom bilen har bombrikke, må den skifte eier. Dette er ikke vanskelig og kan gjøres hos Autopass. Og for all del, husk forsikring på bilen før du begynner å kjøre den.

Finansiering til kjøp av bruktbil

Å kjøpe bruktbil kan være kostbart, og skulle du trenge litt ekstra finansiering kan re:member forbrukslån hjelpe deg på vei. Du kan låne fra 10 000 - 350 000 kr uten sikkerhet. Prøv vår lånekalkulator for å se hvor mye lånet vil koste deg.

Å søke om re:member forbrukslån er helt uforpliktende.